Tuesday 5 January 2010

Evaluatie van je training

Door Matthijs Abeelen in Training

Naarmate je verder komt in je ontwikkeling komen er ook momenten dat je progressie stagneert. Misschien ken je zelfs tijden van mindere prestaties. Natuurlijk is dat erg frustrerend. Meestal werkt juist progressie motiverend.

Maar tegelijkertijd is zo’n periode van minder presteren ook een uitgelezen kans voor een moment van bezinning. Voor een grondige evaluatie van je klimtraining. Want zolang je vooruit gaat denk je maar aan één ding: meer en harder trainen zoals je op dat moment doet.

Omgekeerd wordt je juist in een iets mindere periode gedwongen tot reflectie. Je kunt niet doorgaan op de huidige weg. Er moeten dingen veranderen. De boel moet omgegooid worden. Radicaal. Juist nu wordt je gedwongen de echt moeilijke vragen te stellen.

Wat doe je fout? Wat doe je te veel of te weinig? Train je wel serieus genoeg? Sla je niet toch vaker dan je denkt een training over? Ben je wel gevarieerd genoeg aan het trainen? Richt je je wel op de juiste dingen?

Voor velen zal het boulderseizoen al een tijdje bezig zijn. De jaarwisseling heeft voor klimmen dan ook niet heel veel betekenis. Desondanks is dit, gevoelsmatig, een mooi moment om even stil te staan bij je training. Het boulderseizoen duurt nog lang genoeg om een en ander in je training te veranderen om sterker en beter te worden. Voor de routeklimmers die al uitkijken naar het voorjaar is het juist nu het moment om een brede basis te leggen voor een goed voorjaar en sterke zomer.

Dus pak pen en papier en zet op een rij waar je nu staat in je klimtraining. Bekijk wat je de laatste tijd gedaan hebt aan training en probeer te bedenken wat je goed gedaan hebt en wat niet. Wees eerlijk. Als je er achter komt dat het best lastig is te achterhalen wat je precies getraind hebt, is het nu de kans alsnog te beginnen je trainingen bij te houden in een trainingslogboek. Kan heel simpel in een schriftje, hier vind je een voorbeeld van een formulier om je training bij te houden.

Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen. Begin weer te bouwen aan een stevige basis van voldoende trainen (volume), genoeg variatie, goede rust en de juiste kwaliteit in je training. Dus geen eindeloos gehang meer in dat ene projectje in de klimhal of avond na avond werken aan die one-arm pullup, maar een bredere, frisse aanpak. Ga ondanks het slechte weer af en toe naar buiten en bezoek wat vaker een boulderhal elders om serieus wat circuits af te werken. En last but not least: geniet er van!

2010, a muerte!

5 Reacties op Evaluatie van je training comment

Plaats een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.