Tuesday 5 January 2010

Evaluatie van je training

Door Matthijs Abeelen in Training

Naarmate je verder komt in je ontwikkeling komen er ook momenten dat je progressie stagneert. Misschien ken je zelfs tijden van mindere prestaties. Natuurlijk is dat erg frustrerend. Meestal werkt juist progressie motiverend.

Maar tegelijkertijd is zo’n periode van minder presteren ook een uitgelezen kans voor een moment van bezinning. Voor een grondige evaluatie van je klimtraining. Want zolang je vooruit gaat denk je maar aan één ding: meer en harder trainen zoals je op dat moment doet.

Omgekeerd wordt je juist in een iets mindere periode gedwongen tot reflectie. Je kunt niet doorgaan op de huidige weg. Er moeten dingen veranderen. De boel moet omgegooid worden. Radicaal. Juist nu wordt je gedwongen de echt moeilijke vragen te stellen.

Wat doe je fout? Wat doe je te veel of te weinig? Train je wel serieus genoeg? Sla je niet toch vaker dan je denkt een training over? Ben je wel gevarieerd genoeg aan het trainen? Richt je je wel op de juiste dingen?

Voor velen zal het boulderseizoen al een tijdje bezig zijn. De jaarwisseling heeft voor klimmen dan ook niet heel veel betekenis. Desondanks is dit, gevoelsmatig, een mooi moment om even stil te staan bij je training. Het boulderseizoen duurt nog lang genoeg om een en ander in je training te veranderen om sterker en beter te worden. Voor de routeklimmers die al uitkijken naar het voorjaar is het juist nu het moment om een brede basis te leggen voor een goed voorjaar en sterke zomer.

Dus pak pen en papier en zet op een rij waar je nu staat in je klimtraining. Bekijk wat je de laatste tijd gedaan hebt aan training en probeer te bedenken wat je goed gedaan hebt en wat niet. Wees eerlijk. Als je er achter komt dat het best lastig is te achterhalen wat je precies getraind hebt, is het nu de kans alsnog te beginnen je trainingen bij te houden in een trainingslogboek. Kan heel simpel in een schriftje, hier vind je een voorbeeld van een formulier om je training bij te houden.

Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen. Begin weer te bouwen aan een stevige basis van voldoende trainen (volume), genoeg variatie, goede rust en de juiste kwaliteit in je training. Dus geen eindeloos gehang meer in dat ene projectje in de klimhal of avond na avond werken aan die one-arm pullup, maar een bredere, frisse aanpak. Ga ondanks het slechte weer af en toe naar buiten en bezoek wat vaker een boulderhal elders om serieus wat circuits af te werken. En last but not least: geniet er van!

2010, a muerte!

5 Reacties op Evaluatie van je training comment

 1. Max schreef:

  Bedankt voor alle posts!
  Ik heb nog een vraagje:

  Ik train nu al ongeveer een jaar, maar wat ik merk is dat ik dagen heb dat ik echt gewoon waardeloos klim, maar de dag daarna echt super goed. zoals:
  Zaterdag: Redelijk
  Maandag: Slecht
  Woensdag: Goed
  Enzovoort…
  Maar wat ik heb, is dat ik na een paar dagen echt super lekker klim. wat betekent dit? moet ik dus voor een wedstrijd een week niet trainen? Alvast Bedankt!

 2. Matthijs Abeelen schreef:

  Dat je prestaties per dag flink kunnen verschillen kan allerlei oorzaken hebben. Soms is het een kwestie van vermoeidheid van een vorige training. Een andere keer heb je iets minder goed geslapen. Of juist wel goed. Voeding, ziekte en stress zijn nog weer andere factoren.

  Omdat je nog niet zo lang klimt, zal ook je techniek nog wel wat kunnen verschillen. De ene keer loopt het beter dan de andere keer. Dat kan net een beetje meer of minder concentratie zijn.

  Als je een belangrijk prestatiemoment hebt, zoals een wedstrijd, moet je inderdaad van te voren de tijd nemen om helemaal uit te rusten. Dan zijn een paar extra rustdagen meestal wel verstandig. Ook is het verstandig de laatste week niet meer heel zwaar te trainen. In die laatste week (of twee weken) kun je er toch niet veel meer bij trainen. Dat had je in de maanden ervoor moeten doen. Het doel in die laatste week/weken is je klaar te maken voor de wedstrijd. Juist door extra rust te nemen herstelt je lichaam net dat beetje meer, waardoor je nog beter kunt presteren.

 3. Max schreef:

  Oke, ik klim nu ongeveer 2.5 jaar, en 1 jaar echte training! ik ga volgende week naar de bouldernacht dus ik ga even kijken of ik laatste maand met sloper training wat voor uitgang heb geboekt haha! Bedankt!

 4. M. schreef:

  Ik ben nu ongeveer 4 maand 2 a 3 keer per week aan het trainen en klim nu ongeveer 5c+ (op overhang op een goede dag, met moeite, 5c; ik mis kracht). Nu zit ik alleen op het punt dat ik naar de 6a wil, maar telkens als ik pogingen doe heb ik of veel bloks nodig of ik red het niet. Ik vind het erg frustreren, vooral omdat ik het graag wil. Hoe kan ik het beste trainen om naar die 6a te gaan? Gewoon boven mijn niveau blijven klimmen zoals ik nu doe, of het juist anders aanpakken?

 5. Matthijs Abeelen schreef:

  Hoi M. als je nog maar 4 maanden klimt ben je feitelijk nog maar net begonnen met klimmen. Mijn advies is:
  – ga eerst een tijd vooral aan je techniek werken. Dat doe je door het maken van veel klimmeters en het ervaring opdoen in veel verschillende klimsituaties (soorten wanden, andere hallen, etc)
  – let voorlopig nog niet op het nivo dat je haalt. Dat gaat straks vanzelf omhoog als je techniek zich verbetert en je conditie en kracht ook langzaam toenemen.
  Als je het eerste jaar (of zelfs jaren) te veel met het halen van een bepaald nivo bezig bent, is dat vragen om problemen (lees: blessures).

  Door eerst langzaam je lichaam te laten wennen aan de hoge belasting van klimmen (m.n. allerlei pezen van vingers e.d.) én een goede technische basis te leggen, haal je straks – als je een paar jaar klimt – een veel hoger nivo, op een gezonde manier. Na een paar maanden klimmen is je techniek waarschijnlijk nog zo onderontwikkeld, dat je die 5c’s die je nu klimt met veel energieverspilling klimt. Als straks je techniek sterk verbeterd is, klim je met eenzelfde fysieke krachtsinspanning een paar graden hoger. En als je dan – over een paar jaar (!) – ook nog eens fysiek serieus gaat trainen, krijg je dat nivo nog een stuk hoger. Maar eerst de basis leggen.

Plaats een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.