Wednesday 11 June 2008

Waarom er geen goede en slechte training bestaat

Door Matthijs Abeelen in Opinie, Training

Klimmers vragen wel eens: is dit soort training goed? Heeft deze manier van trainen “nut”? Veelal wordt zo’n vraag gevolgd door heftige discussies tussen voor- en tegenstanders van die manier van trainen. De één zweert erbij, de ander schijft het af als onzinnig. Of de vragensteller krijgt een tiental suggesties voor andere manieren van training. Die allemaal heel goed werken.

Probleem bij dit soort discussies is dat er vaak appels met peren vergeleken worden. Of een training goed of slecht is, valt niet te zeggen zonder alle factoren die meespelen te kennen. Je moet de context meewegen.

Omdat een bepaalde manier van trainen effecten heeft, betekent nog niet dat je er ook wat aan hebt.

Iedere manier van trainen is een kwestie van afwegingen maken. Iedere keuze heeft een goede en slechte kant. Alleen die goede en slechte kanten zijn geen absolute gegevens. Een goede beslissing in de ene context is een slechte keuze in een andere context.

Zolang je niet alle effecten van een training kent en zolang je geen goed beeld hebt van de context, kun je de voor- en nadelen van een trainingsvorm niet inschatten. En kun je geen goede keuzes maken.

Om een aantal voorbeelden te geven:

Trainen op een campusboard heeft een aantal specifieke trainingseffecten. Is het daarom altijd een goede training? Nee, alleen als jij iets aan die effecten hebt. Trainen op een campusboard heeft ook nadelen. Het is een erg blessuregevoelige manier van belasten. Moet je daarom maar nooit aan een campusboard hangen? Nee, natuurlijk niet.

Krachttraining maakt je spieren sterker. Daar heb je wat aan met klimmen, is het niet? Maar wat als krachttraining je ook zwaarder maakt, waardoor je relatief gezien niet zo veel sterker wordt? En wat als door krachttraining je spieren minder zuinig en efficient met energie omgaan, waardoor je uithoudingsvermogen achteruit gaat?

Om een laatste voorbeeld te geven. Topklimmer Henk bereikt met drie keer per week vier uur extensieve duurtraining fenomenale resultaten. Is dat soort training ook voor mij goed? Moeten we dat allemaal maar gaan doen? Nee. In een andere situatie, voor een andere persoon hoeft diezelfde training niet hetzelfde resultaat te hebben. Sterker nog, de kans daarop is erg klein. Diezelfde drie maal per week duurtraining heeft voor hem misschien een desastreus negatief effect op zijn kracht. Een negatief effect dat zijn klimniveau naar beneden haalt.

Zo zie je dat iedere manier van trainen hele specifieke effecten heeft. Op meerdere gebieden. Je ziet niet alleen het primaire effect (je wordt sterker van krachttraining), maar ook allerlei secundaire effecten (je uithouding wordt minder). Hoe al die effecten van invloed zijn op je klimprestaties hangt weer af van de context.

Er is dus geen goede of slechte training. Er zijn alleen heel veel keuzes en afwegingen te maken. Wat voor soort training is voor wie, wanneer en in welke situatie gewenst?

5 Reacties op Waarom er geen goede en slechte training bestaat comment

Plaats een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.