Saturday 19 January 2008

Hoe je doelen stelt

Door Matthijs Abeelen in Training

In mijn vorige bericht schreef ik kort iets over doelen. Omdat dit toch een belangrijk onderwerp is, wil ik daar wat verder op in gaan.

Waarom doelen stellen?

Zelfs als je er niet bewust mee bezig bent, vormen doelen de basis voor je klim- en trainingsmotivatie. Waarom klim je? Waarvoor train je? Door na te denken over wat je precies wilt bereiken heb je een leidraad voor je training. Je haalt je motivatie uit die doelen. En je hebt iets om het effect van je training aan af te meten.

De allereerste vraag is natuurlijk: hoe kun je het beste je klimdoelen stellen? Een aantal aanwijzingen.

Doelen moeten haalbaar zijn

GeyikbayiriAmbitie ontbreekt het de meesten niet. Iedereen wil wel 8b klimmen. Maar is dat wel haalbaar? Te ambitieuze doelen stellen demotiveert op de lange duur. Als je jarenlang traint om van 6a naar 6c te gaan leert een simpel rekensommetje dat je nog 10 jaar bezig bent om die 8a te klimmen. Veel te ver weg. Bovendien zul je nooit met dezelfde snelheid vooruit blijven gaan.

Fysieke training heeft zijn beperkingen. In het begin ga je snel vooruit, daarna steeds langzamer. Weliswaar maak je soms sprongen en blijf je andere periodes constant, in de loop van de tijd zal iedereen een progressiecurve hebben die afneemt. Die tegen een soort plafond aankomt. Er is altijd nog wel vooruitgang te boeken, maar door het principe van de verminderde meeropbrengst wordt dat steeds moeilijker en gaat het steeds langzamer.

Stel je klimdoelen dus realistisch. Probeer in te schatten wat haalbaar is op basis van hoe lang je al klimt, wat je vooruitgang geweest is en wat je al voor die vooruitgang gedaan hebt. Heb je al veel en zwaar getraind? Of heb je nog nauwelijks iets gedaan? Ben je er een tijdje uit geweest door een blessure? Allemaal factoren die van invloed zijn op de te verwachten vooruitgang.

Je moet inloed hebben op het bereiken van die doelen

Verder is van belang dat de doelen die je stelt doelen zijn waar je daadwerkelijk invloed op kunt uitoefenen. Dit klinkt misschien raar, maar het is wel een belangrijk punt. Stel je wilt een keer een zware traditionele route op gritstone klimmen. Maar je komt nooit in Engeland, klimt weinig in gebieden waar je je nuts en friends kunt gebruiken en het is niet te verwachten dat dat snel verandert. In deze situatie kun je weinig doen om te werken aan dat doel. Zo’n doel is dan nutteloos.

Heel anders is het als je een doel stelt waar je in je wekelijkse trainingen en weekenden klimmen echt aan kunt werken. Je wilt een nieuwe gradatie in Freyr halen. Je weet dat het je ontbreekt aan vingerkracht en mentale kracht om goed voor te klimmen. Dan kun je die dingen aanpakken in je trainingen. Je kunt meer gaan boulderen op kleine grepen om je vingerkracht te ontwikkelen en je kunt meer gaan voorklimmen om te wennen aan vallen en de angst om te vallen. En door dat te doen komt je doel dichterbij.

Stel meer kleine doelen

Ga ik de route halen?Er is niks mis met ambitie. En grote doelen hebben is prima. Er van dromen een keer een 8a te klimmen is gewoon tof. Maar voor je wekelijkse trainingen heb je doelen nodig die dichterbij zijn en minder abstract. Op weg naar die 8a heb je meerdere gradaties te overbruggen. Begin eerst met het halen van die 6c.

Meerdere kleine, realistische doelen stellen is ook beter voor je motivatie en daarmee bereik je meer. Op het moment dat je in je kamer staat te twijfelen wat je gaat doen die middag, is de gedachte “ik wil een keer 8a klimmen” niet echt concreet, veel te ver weg en niet stimulerend om nu die koude kelder in te duiken om rondjes te draaien op je trainingswandje.

“Deze maand wil ik mijn 12 trainingen uitvoeren” is veel concreter, dichterbij, en makkelijker te visualiseren en realiseren.

Naast de lange termijn doelen die wat hoger gegrepen zijn bedenk je dus ook meerdere korte termijn doelen. Dat kunnen doelen zijn voor de komende maanden, maar zelfs ook voor de komende weken.

Samenvattend

Heel formeel en conreet doelen stellen is niet iets voor iedereen. Er zullen genoeg klimmers zijn die met gewoon wat klimmen tevreden zijn, en zelfs dan goed vooruitgang boeken. Maar, als je echt aan de slag wilt kan het stellen van doelen je enorm helpen. Of je die nu netjes op papier zet of alleen in gedachten hebt maakt niet zoveel uit.

Conclusie:

  1. Bedenk wat je wilt bereiken op de lange termijn
  2. Bedenk wat je wilt bereiken op korte termijn
  3. Zorg er voor dat die doelen realistisch zijn
  4. Zorg er voor dat je invloed kunt uitoefenen op het bereiken van die doelen
  5. Maak doelen concreet en op korte termijn uitvoerbaar

Het zijn een paar eenvoudige tips, maar ik hoop voor een aantal van jullie wel nuttig. Zelf heb ik wel ervaren dat het juist die concrete, korte-termijn doelen zijn die me helpen mijn training te sturen. Zeker als je al wat langer klimt, ga je niet meer zo snel vooruit en wordt dat belangrijker. Hoe zijn jullie met het stellen van doelen bezig?

Eén Reactie op Hoe je doelen stelt comment

Plaats een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.