Saturday 12 February 2005

Doelen in je klimtraining

Door Matthijs Abeelen in Training

Eén van de belangrijkste factoren voor succes in je klimtraining is motivatie. Dat geld eigenlijk voor alle sporten. Die motivatie haal je ergens vandaan. Misschien ben je je daar zelf niet eens van bewust. Het begon wellicht ooit met de spanning die je voelde bij de eerste keer abseilen. Later werd het de kick van het voorklimmen. En nu is het bijvoorbeeld het bereiken van een nieuwe moeilijkheidsgraad. Het klimmen van je eerste 6a of 7a. Wat aan de basis ligt voor die motivatie is het doel wat je voor ogen hebt. Bewust of onbewust. Je wilt beter worden, zo graag die 7a grens doorbreken of in de top 10 eindigen bij het NK sportklimmen. In dit artikel een aantal gedachten over doelen in klimtraining.

Een aantal misvattingen

Allereerst moeten we een aantal misvattingen uit de weg ruimen. Sommigen zullen als het gaat om training en het stellen van doelen denken aan een veel te serieuze benadering van klimmen. Doelen stellen, is dat niet alleen iets voor wedstrijdklimmers, die vergeten zijn hoe het is om lekker ongedwongen buiten te klimmen, zonder regels of beperkingen? Doelen stellen, moet je daarvoor een trainingsschema op papier zetten en die strict volgen? Wordt je training niet veel te ingewikkeld als je specifieke doelen gaat nastreven, en raak je daardoor niet het plezier in je klimmen kwijt?

Het antwoord op al deze vragen is ontkennend. Wat je met een doelstelling doet in je training is heel flexibel en hangt helemaal af van wat je wilt of wilt bereiken. Voor ieder kan het uitwerken van een doelstelling iets anders betekenen. Een wedstrijdklimmer zal misschien een trainingsschema voor het komende jaar op papier laten zetten door zijn trainer. Een ander zal zich voornemen elke week 2 keer te klimmen. De derde zal zijn training specifieker gaan richten op een bepaald klimgebied waar hij wilt scoren. Dat zijn totaal verschillende manieren om doelen te stellen. Nu je beseft hoe flexibel je kunt zijn, is de volgende stap het bepalen van je wensen.

Terug naar de oorsprong

Hoe ben je (ooit) met klimmen begonnen? Wat was je drijfveer? Waarom ben je er mee doorgegaan? Ik weet nog goed hoe mijn eerste weekend buiten was. In Freyr, naklimmend in een route, niet wetend of ik het wel zou halen. Voor het eerst in een meerlengteroute, duizelend van de leegte onder me. Ik wist niet welk cijfertjes er bij de routes hoorden. Het enige wat ik toen voelde was de intensiteit van de beleving, het sterke gevoel om alles te geven om een volgende greep te vinden. En die daarna. Tot boven.

Voor velen zal dit bekend voorkomen. En hoe is het nu? Wat voel je nu als je aan het klimmen of trainen bent? Grote kans dat dat niet meer hetzelfde is. Misschien klim je niet veel meer buiten, en hang je alleen aan plastic. Of werk je routineus je routes af, elke woensdagavond in je vaste klimhal. Misschien heb je afwisselend periodes van grote motivatie en veel trainen en weken of maanden waarin je maar weinig zin hebt en nauwelijks klimt. Misschien dat dit niet voor iedereen opgaat, maar voor velen wel: de motivatie voor je klimmen is niet meer hetzelfde als in het begin. En dat kan een probleem zijn. Zonder intrinsieke motivatie heeft het stellen van doelen weinig zin. Daarom is de belangrijkste eerste stap het (her)vinden van je motivatie. De vraag is dan ook niet alleen: wat wil je bereiken? Maar vooral: waarom klim je? Waar haal je het meeste plezier uit?

Een individueel trainingsplan

Eenmaal zeker van je wensen is de volgende stap na te gaan hoeveel je bereid bent te investeren. Zonder tijd en moeite te steken in je training kom je niet ver. Maar hoever wil je daar in gaan? Dwing je jezelf 5 keer per week op een paar vierkante meter boulderwand je trainingsrondjes af te werken? Of maak je jezelf het makkelijk, en hou je het bij die ene keer klimmen? Alles zal afhangen van je motivatie en discipline. Maar als je slim bent stel je je doelen zo dat ze niet beperkt, maar juist ondersteund worden door je persoonlijke eigenschappen. Ik denk dat daar het geheim zit van een goed opgebouwde training. Een specifiek, individueel trainingsplan.

Gelukkig is de klimsport nog zo jong en vrij dat we niet gebonden zijn aan de grillen van een trainer die zijn eigen ideeën op een stricte wijze opgevolgd wil hebben. We zijn vrij onze eigen plannen te maken, en datgene te doen waarvan we denken dat het goed is voor onszelf. Ik denk dat dat een van de aantrekkelijke kanten is van klimmen. Niet afhankelijk te zijn van een ander, maar zelf bepalen wat leuk is, wat goed is en hoe we trainen.

Wat te doen

Over het stellen van trainingsdoelen en het maken van een trainingsplan is veel te schrijven. Om niet iedereen vierkante ogen te bezorgen wil ik het hier houden bij een opsomming van de belangrijkste punten. Daarmee hoop ik 2 vliegen in één klap te vangen: het gevaar van een lang verhaal is immers dat je door alle details de belangrijkste boodschap uit het oog verliest. En bij het maken van een trainingsdoel is nou juist die rode draad zo belangrijk. Het gaat niet om de specifieke invulling van je dagelijkse training, maar om de grote lijnen.

  1. Bepaal je doelen zo concreet mogelijk
  2. Stel doelen voor lange én korte termijn
  3. Zorg dat je doelen realistisch zijn
  4. Bijt je vast in je doelen. Resultaten zie je meestal pas na langere tijd
  5. Wees ook flexibel en pas zonodig je doelen aan
  6. Hou rekening met je individuele mogelijkheden en beperkingen en je sterke en zwakke punten

Neem de tijd om voor jezelf duidelijk te krijgen wat je wilt, waarom je dat wilt en hoeveel je bereid bent te investeren

Een aantal voor de hand liggende punten, nietwaar? Maar toch zal het nog tegenvallen deze regels in de praktijk toe te passen. Je traint bijvoorbeeld wel hard, maar heb je ook een concreet doel? Is het klimmen van die 8a wel realistisch als je ook nog een aantal andere hobbies hebt? Wordt het feit dat je vaak minder gemotiveerd bent of regelmatig blessures hebt niet veroorzaakt door een veel te zwaar trainingsschema wat je te strict volgt? Dat zijn vragen waar je voor jezelf eerlijk antwoord op moet geven, wil je echt wat bereiken met je doelstelling. Ben je super gemotiveerd maar van nature lui? Heb je een ijzeren discipline, maar ontbreekt het aan een concreet doel?

Als je deze stap genomen hebt ben je al een stuk dichter bij een effectieve en plezierige training gekomen. Vooruitgang zal vanzelf volgen. Maar je kunt natuurlijk nog verder gaan. Maar dat is iets voor een volgend artikel.

Matthijs Abeelen

11 Reacties op Doelen in je klimtraining comment

Plaats een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.