Sunday 19 June 2005

Klimblessures

Door Matthijs Abeelen in Blessures

Vroeg of laat loopt bijna iedereen er tegenaan: een blessure. Maar dan? Wat moet je doen? Hoe erg is het? Waar kun je terecht om iets aan je blessure te doen? Veel vragen maar helaas weinig antwoorden. Uit persoonlijke ervaring en verhalen van andere klimmers weet ik dat vooral het feit niet te weten wat je moet of kunt doen aan je klimblessure erg frustrerend is.

Van sportblessures in het algemeen is al (veel te) weinig kennis, laat staan van klimblessures. En dus zijn we overgeleverd aan het advies van goedwillende medeklimmers, een sporadisch artikeltje in een klimtijdschrift of de kennis en ervaring van je huisarts of een fysiotherapeut. Al met al erg moeilijk, want jij hebt ergens pijn, en je weet niet wat je er aan kunt doen.

Het probleem van klimblessures

Het probleem van klimblessures is groot. Er zijn nu vele duizenden klimmers in nederland. Als je er vanuit gaat dat 1 op de 2 a 3 (?) klimmers vroeg of laat een klimspecifieke blessure oploopt, wordt duidelijk hoe groot het probleem eigenlijk is. Een deel van deze blessures zal niet al te ernstig zijn, of goed op een reguliere manier te behandelen (denk aan een verzwikte enkel). Maar een groot deel zal zo specifiek zijn dat de normale behandeling misschien niet de beste is. Een huisarts met weinig verstand van klimblessures zou een verkeerde diagnose kunnen stellen, je met een “rust”-advies naar huis sturen, terwijl er wellicht wel een speciale chirurgische ingreep nodig is. Degenen die al een klimblessure gehad hebben herkennen dit waarschijnlijk wel. Je wordt geadviseerd een paar weken rust te nemen, en “wat vingeroefeningen te doen”. Daarnaast zijn er ook mensen die niet eens weten dat ze een blessure hebben. Een beetje pijn in je vingers hoort er toch bij? Gevolg: doorgaan tot het zo ernstig is dat revalidatie van de blessure niet of nauwelijks nog mogelijk is.

Een oplossing

Het probleem van klimblessures zal ik nooit kunnen verhelpen. Maar aan dat tekort aan informatie kan ik misschien wel wat doen. Dat wil ik doen door te beginnen met een reeks nieuwe artikelen op deze site. En wellicht ook het schrijven in het klimtijdschrift Limits over dit onderwerp. Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden, maar dat is voor de nadere toekomst. Suggesties, ideeën en hulp zijn natuurlijk welkom. Vragen die ik wil behandelen:

  • hoe ga je om met een blessure?
  • waar kun je terecht met vragen en voor hulp?
  • hoe voorkom je blessures?

Beschikbaarheid van meer en betere informatie levert volgens mij heel wat op. Ik hoop met de komende artikelen hieraan mijn steentje bij te dragen. Al zijn er maar een paar medeklimmers die een blessure weten te voorkomen of goed weten te herstellen dankzij deze kennis dan ben ik al blij. Uiteindelijk zou het ook mooi zijn als kennis en ervaring van degenen die jullie echt moeten helpen – huisartsen, fysiotherapeuten en trainers – toeneemt.

Competentie en motivatie

Ben ik dan de expert op het gebied van sportklimblessures die alles weet? Nee, natuurlijk niet. Ik heb geen medische achtergrond en hou me ook niet professioneel bezig met klimblessures. Maar met mijn achtergrond als Bewegingswetenschapper weet ik wel hoe het menselijk lichaam zich aanpast aan belasting of overbelasting. Nog belangrijker is dat ik weet wat betrouwbare medische informatie is en hoe deze te verzamelen. En last but not least: ik hou me al een aantal jaren bezig met klimblessures. Ik verzamel de literatuur erover. En ik heb in mijn 12 jaar dat ik nu klim zelf al vele blessures moeten ondervinden. En met mij vele vrienden en bekenden. En allemaal zitten we met hetzelfde probleem: wat nu? Hoe kom ik er van af? Hoe voorkom ik dat het nog een keer gebeurt?

En dat, dat is de motivatie om me hier mee bezig te houden.

Ik hoop dat ik mensen kan informeren, kan bijdragen aan het verspeiden van meer kennis over klimmen en blessures maar vooral de geblesseerde medeklimmer een beetje helpen.

7 Reacties op Klimblessures comment

Plaats een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.