Tuesday 6 August 2013

Trainingsartikel BLOK

Door Matthijs Abeelen in Inspiratie, Training

In het laatste nummer van BLOK staat een zeer interessant trainingsartikel. Dit keer geen 9a klimgod die vertelt over hoeveel één-armige pullups je moet doen of hoeveel seconden rust je tussen de setjes op het campusboard moet nemen. Nee, het verhaal gaat over Mark. Mark, een 40-jarige klimmer, die zijn eerste 7a in Berdorf klimt.

In het najaar werkt Mark een aantal 7a’s uit, maar kan er nog niet één helemaal klimmen. Hij besluit, samen met z’n klimmaat Daan, nu echt werk te maken van het trainen voor dit soort routes. In het voorjaar komt hij goedgetraind terug en klimt z’n eerste 7a. Het hele artikel (en blad) is lezenswaardig, maar hieronder de hoofdpunten die ik haal uit het artikel. Belangrijke trainingslessen wat mij betreft, die iedere klimmer die wil presteren kan toepassen.

  • Hij stelt een duidelijk doel. Niets is zo belangrijk en zo motiverend in je training als het hebben van een helder, concreet doel. Zonder doel kun je ook wel trainen, maar je hebt geen of veel minder richting.
  • Hij bekijkt wat het probleem is. Hij merkte dat hij sterk genoeg was voor alle bewegingen van de route, maar het uithoudingsvermogen ontbrak om succesvol te zijn. Meer duurvermogen trainen dus.
  • Hij past zijn training aan zodat de probleemgebieden getraind worden. Uitgaande van wat er praktisch mogelijk is, past hij zijn huidige manier van trainen aan zodat de nadruk net wat anders ligt. Net wat meer discipline om niet alleen te willen knallen in leuke (moeilijke) routes, maar ook wat gerichter omvang trainen op iets lagere intensiteit.
  • Hij bekijkt goed welke factoren nog meer meespelen. Dus niet alleen de focus leggen op een fysiek aspect (uithoudingsvermogen), maar ook aandacht voor het voorklimmen en inhangen van setjes bijvoorbeeld. Iets wat cruciaal kan zijn bij het klimmen van routes op je top.
  • Aandacht voor de mentale kant. Redpointen is een mentaal spel. Je moet om kunnen gaan met de druk die je jezelf oplegt. Met de teleurstelling die er in de eerste pogingen per definitie is. Met de opwinding als je weet dat je de route kunt klimmen en als je weet dat je misschien wel bezig bent met de succesvolle poging. Al die gevoelens moet je onderkennen en je moet een manier vinden er mee om te gaan.

Kortom, goede lessen uit een leuk verhaal van een klimmer die een grens verlegt. Geen 9a-klimmer, geen onhaalbare trainingsschema’s of te hoog gegrepen oefeningen. Wel leerzaam en motiverend voor veel klimmers.

Plaats een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.