Sunday 7 September 2008

Redenen om een trainingsdagboek bij te houden

Door Matthijs Abeelen in Training

In een trainingsdagboek hou je gegevens bij over je training. Niet alleen over wat je gedaan hebt, maar ook gegevens over herstel, trainingsbelasting en blessures. Waarom zou je een trainingsdagboek bijhouden? In dit artikel een aantal redenen.

Het helpt je te leren van je training

Trainen zelf is niet moeilijk of ingewikkeld. Er zijn een aantal basisregeltjes en als je je daar aan houdt ga je vooruit. Ondanks dat er dikke boeken over volgeschreven worden is de basis van trainingsleer dus eenvoudig. Als ik die basisregels zou opschrijven heb ik aan een enkel A4-tje genoeg.

Natuurlijk is er nog veel wat we niet weten. Er is nog veel (wetenschappelijk) onderzoek nodig om precies te begrijpen wat er gebeurt in het menselijk lichaam met training. En om te leren wat de effecten zijn van verschillende soorten training en hoe de “optimale” training er uit ziet. Maar ondanks dat er nog veel details in de puzzel ontbreken zijn de grote lijnen al duidelijk vastgelegd.

Nee, wat trainen zo ingewikkelt maakt is niet die basiskennis. Uitvinden hoe jij zelf reageert op training, dát is het lastige. Welke manier van trainen werkt voor jou het beste? Heb je een optimaal herstel bij 4 keer per week klimmen of juist bij 3 keer? Hoe reageer je op krachttraining? Hoe veel rust heb je nodig? Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Het feit is dat ieder individu totaal anders reageert op training. De kunst is dus vooral uit te vinden wat voor jou de beste training is. Je lichaam leren kennen, daar gaat het om. En zonder trainingsdagboek is dat een stuk lastiger. Alleen al het opschrijven van wat je precies gedaan hebt dwingt je tot zelfreflectie en leert je veel over je training. Achteraf altijd terug kunnen kijken op wat je precies gedaan hebt en wat voor effecten die training gehad heeft geeft je zeer waardevolle informatie.

Het helpt je training te sturen

Alles wat je leert uit het verleden kun je gebruiken bij het plannen van je training in de toekomst. Dat geld voor de korte en lange termijn. Een trainingsschema moet flexibel zijn, moet je ieder moment kunnen aanpassen. Iedere week, maand en jaar bekijk je wat de training tot nu toe heeft opgeleverd en hoe je de training van de toekomst kunt aanpassen om nog betere resultaten te krijgen.

Dagboekgegevens helpen je bij het optimaliseren van je prestaties door je training systematisch te evalueren

Om een voorbeeld te geven: als ik zie dat ik afgelopen maand vaker geboulderd heb en tegelijkertijd mijn routeprestaties zie afnemen, kan ik de komende weken mijn schema zo aanpassen dat er meer aandacht is voor uithoudingsvermogen.

Helaas is de kunst van trainen niet alleen het optimaliseren van vooruitgang van prestaties. Het is ook een kwestie van gezond blijven. Oftewel overtraining en blessures voorkomen. En er mee omgaan als het toch fout gaat.

Als het goed gaat met je klimmen is het risico dat je te lang en te hard door blijft trainen groot. Met een trainingsdagboek kun je dat gevaar verkleinen. Je ziet bijvoorbeeld duidelijk dat je eigenlijk al een aantal weken hard aan het trainen bent en dat het tijd wordt voor een weekje herstel(training).

Het motiveert

Last but not least: opschrijven wat je aan training verricht motiveert. Je ziet precies wat je al gedaan hebt. En je ziet ook precies waar je het hebt laten liggen! Als het zo uitkomt, is de mens van nature heel goed in staat het beeld van de werkelijkheid wat rooskleuriger te maken dan het in werkelijkheid is. Misschien denk je wel dat je heel hard getraind hebt, maar heb je in werkelijkheid grote gaten laten vallen in je trainingsschema. Of heb je veel minder gericht getraind dan je dacht.

Conclusie

Kortom, de dagboekgegevens helpen je bij het optimaliseren van je prestaties door je training systematisch te evalueren. Helpt je je training te plannen. En helpt je gezond te blijven.

De volgende vraag is natuurlijk, als je besloten hebt een dagboek bij te gaan houden, hoe je dat kunt doen. Daarover schrijf ik in een volgend artikel meer.

Eén Reactie op Redenen om een trainingsdagboek bij te houden comment

Plaats een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.