Friday 15 June 2007

Review: Sportclimbing+

Door Matthijs Abeelen in Reviews

Sportclimbing+ is een recent verschenen boek van Steve McClure en Adrian Berry. Een korte review.

Sportclimbing+

Sportclimbing+

  • Autheurs: Adrian Berry and Steve mcClure
  • Gepubliceerd: December 2006
  • ISBN:978-1-873341-86-5
  • Koop bij Rockfax

Sportclimbing+ is een goed boek. Erg volledig en vol uitstekende tips voor de beginnende tot gemiddelde klimmer.

Review

Adrian Berry en Steve McClure zijn beide geen onbekenden in de klimwereld. Zeker Steve is met zijn vele moeilijke beklimmingen, waaronder een aantal 9a’s, wereldwijd bekend.

Dit boek benadert klimmen vanuit een brede visie. Zoals in het voorwoord al aangegeven wordt, zien de auteurs klimtraining als iets meer dan alleen de fysieke klimtraining. Het is dan ook geen boek over alleen klimtraining, maar over alle aspecten die komen kijken bij klimmen. Van het materiaal en de touwtechnieken tot de beste klimbestemmingen.

Alhoewel het boek op het eerste gezicht vooral op de beginner gericht lijkt, kun je ook als meer ervaren klimmer een en ander opsteken. Na een inleidend hoofdstuk gaat het boek verder met klimmateriaal en de belangrijkste touwtechnieken. Het zijn niet alleen de basistechnieken die besproken worden, je vindt er ook handige tips waar je misschien als gevorderde klimmer nog wat aan hebt.

In het hoofdstuk over tactiek staan erg veel praktische tips die je zeker moet toepassen op je klimmen. Mijn ervaring met multi-pitches is beperkt dus het hoofdstuk daarover was zeker interessant.

Hierop volgende hoofdstukken behandelen on-sight en redpoint klimmen, mentale aspecten en techniek. De hoofdstukken erna gaan over klimtraining en blessures, mijn favoriete onderwerpen. In grote lijnen staat er goede informatie in deze hoofdstukken. Alleen door de beperkte ruimte worden de onderwerpen wat beknopt behandeld. En er zijn wel wat details waar ik mijn vraagtekens bij heb. Wil je echt diepgaande kennis op doen over klimtraining en blessures is het raadzaam nog meer bronnen te raadplegen. Maar, dat gezegd hebbende, als je nog niet zo veel weet van klimtraining is het zeker nuttige informatie

Verder is het boek goed geschreven en mooi geillustreerd. Toch wel belangrijk.

Zijn er nog mindere punten aan het boek? Als ik er echt een moet noemen is het misschien het feit dat het boek zoveel onderwerpen behandelt dat geen enkel onderwerp erg diepgaand besproken wordt. Als je over een bepaald onderdeel meer wilt lezen zul je dus op zoek moeten gaan naar een specialistischer boek of informatiebron.

Mijn eindconclusie? Al met al vind ik Sportclimbing+ een goed boek. Er staat veel nuttige informatie in voor de beginnende to half gevorderde klimmer. De vele foto’s illustreren de tekst goed en inspireren ook.

Datum review
15 juni 2007
Reviewer
Matthijs Abeelen
Waardering
★★★★

Plaats een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.