Tuesday 6 July 2004

Tour de France 2004

Door Matthijs Abeelen in Algemeen

Het circus is weer begonnen. 2 seconden is Armstrong nu verwijderd van de gele trui na 2 etappes. Ullrich volgt op 15 seconden. De grote vraag is natuurlijk weer: zal het Lance een zesde keer lukken? Of zal Ullrich na al die tweede plaatsen dit keer een trede hoger eindigen? Aan het afgetrainde gezicht van Jan op de persconferentie de avond voor de proloog te zien heeft hij dit jaar geen last van overgewicht. Op z’n fiets ziet het er allemaal goed uit.

Maar Lance rijdt ook sterk, want hij is boos. En als er agressie bij Lance naar boven komt, is ie onverslaanbaar. Herinneren we ons de bergetappe van 22 juli vorig jaar nog, toen Lance viel dankzij het tasje van iemand in het publiek en vervolgens problemen had met een losschietend pedaal? Op het moment dat hij weer bij de kopgroep terug kwam viel Mayo aan. Maar Lance, opgefokt door alle adrenaline, kon volgen en ging er zelfs over heen. ”Did I look angry? Yea, I guess I do look a bit angry at times, but that’s the best way to ride for me”.

En waarom is Lance nu boos? Hij is de beschuldigingen zat. Een Ierse en Franse journalist hebben een boek geschreven over het dopinggebruik van Armstrong. Of beter gezegd: over het feit dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat Lance doping gebruikt. De gedachte is natuurlijk: het kan niet dat iemand van kanker geneest en vervolgens de Tour vijf (zes?) keer wint.

Wat ik er van denk? Tja, een heel boek schrijven over Lance en doping en dan niet verder komen dan wat suggesties is nogal zwak. Is hij dan schoon? Nee, misschien niet. Maar waar het om gaat is dat het nogal flauw is op te schrijven dat Lance wint dankzij doping, terwijl de rest natuurlijk brandschoon rond tourt. Het is naief om te denken dat hij de enige zou zijn die naar de verboden pot grijpt. Doping en wielrennen gaan al zo lang samen als de sport bestaat. Daarom moet je gewoon respect hebben voor al die fietsers die zich 3000 km het snot voor de ogen trappen. Of dat nou met of zonder EPO gebeurt. Lance en al die anderen blijven mijn respect houden. Het volk wil vermaakt worden, en dat lukt toch aardig?

7 Reacties op Tour de France 2004 comment

 1. Niek schreef:

  Wat is dat nou, een grote foto van een wielrenner op je site en je galerie nog niet opgevuld trerwijl je zo veel achter de hand hebt!! Maar eh trainer, hoe zit dat dan met boosheid,adrealine en sportklimmen?

 2. matthijs schreef:

  hmm, weer een leuk onderwerp voor een artikel! bedankt voor de tip niek. tja, voor de rest: geduld! alle mooie fotos gaan komen! die van jou mag ik zeker ook wel gebruiken?

 3. Flow schreef:

  Hee thijs, tof stukje. Ik kan me helemaal voorstellen hoe je het vertelt. En ja, begrijp waar je heen wil. Krijgen we ook een verhaal over doping en sportklimmen? En kunnen Arnies ook in een 9a boven komen? Hoe werkt dat precies meneer de trainert?

 4. Harald schreef:

  He, de de illustratie bovenaan is goed gelukt!

 5. Dennis van Hoek schreef:

  he ik heb dit toevallig vorig jaar met school info moeten opzoeken over wat adrenaline nu precies doet. En toen heb ik het volgenden gevonden versnelling van de hartslag en toeneming van de kracht van de hartspiersamentrekking; vernauwing van de bloedvaten in de huid en de ingewanden; verwijding van de bloedvaten in de spieren en de hartwand; stijging van de bloeddruk; verslapping van de gladde spieren in de inwendige organen; verwijding van de luchtpijp en de bronchi; vermindering van de afscheiding van spijsverteringssappen; verwijding van de pupil en aanzetting van de lever tot afgifte van glycogeen (de ‘brandstof’ voor de spieren ).Dus je kan meer zuurstof in ademen en er word meer glycogeen los gelaten en het hart gaat sneller kloppen zodat de brand stof zowel zuurstof sneller in de spier is.Alles wordt voorop gestelt om te presteren de andern functies gaan achter uit.En dan kan je dus een tijdelijk beter prestatie leveren. Het schijnt dat het ook de pijn grens verhoogt maar dat weet ik niet zeker.Dit kan zeker met jammen of kleinen vinger greepjes zeker een belangrijke bevorderende factor zijn.

 6. matthijs schreef:

  Dat kan dus wel eens helpen als je die enge spleten in bijv Utah of Yosemity klimt, die alleen af te zekeren zijn met 1 maat friend, waar je er maar een van hebt,…:)
  De volgende vraag is natuurlijk: hoe bevorderen we die adrenaline?

 7. max schreef:

  lens is goed

Plaats een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.