Friday 25 June 2004

Informatiezoektocht

Door Matthijs Abeelen in Blessures

Met een kabel- of ADSLverbinding heeft tegenwoordig iedereen toegang tot enorme hoeveelheden informatie. En snel. Een probleem van die enorme hoeveelheid informatie die letterlijk binnen handbereik ligt is dat het lastig is een onderscheid te maken tussen wat waardevol is en wat niet. Hoe weet je wat de waarde is van de informatie die je vindt? In hoeverre kun je er van uit gaan dat informatie betrouwbaar is? In hoeverre zijn de gepresenteerde ‘feiten’ wetenschappelijk onderbouwd? Is een verhaal geschreven door iemand die er verstand van heeft of door iemand die er verstand van denkt te hebben?

Even kijken, ik heb een klimblessure opgelopen en wil informatie over manieren om die te behandelen. Even Googlelen op de termen climbing en injury levert zo’n 39000 hits op. Een van de eerste daarvan is een artikel op de site van de PCA tour (Proffesional Climbers Association). Op die site vind je een artikel over klimblessures. Er wordt gesproken over zoiets als ”prolotherapie” en ”mesotherapie” als behandeling voor blessures. Nog nooit van gehoord? Ik ook niet. Even doorlezen, en de onderbouwing van het geheel op de site van ‘The official PCA physician’ Dr. Harry Adelson www.docoreclinics.com blijkt vooral te bestaan uit testimonials zoals je die ook in de advertenties van een willekeurig weekblad kan vinden:

”I was at the end of my rope with my constant, overwhelming fatigue. I wasn’t depressed, just tired! Dr. Adelson prescribed me a very low dose of thyroid hormone, some herbs to support my adrenal glands, and he gave me a combination of acupuncture and very high doses of vitamins and minerals intravenously. It totally got the lead out and I have my spunk back.”

Cindy W
Kaysville, UT

Is dat de arts die de wedstrijdklimmers van de PCA begeleidt? Tja, wat zal ik er van zeggen? Ik hoop dat de meesten wel begrijpen dat ze met een blessure beter naar een huisarts, sportarts of de ehbo van een ziekenhuis kunnen gaan. Ik hoop ook dat als iemand bij een arts komt met een serieuse blessure de betreffende arts met meer komt dan wat extra vitamines.
Het punt is dat er tegenwoordig zo veel informatie te vinden is, dat de juiste en meest relevante informatie moeilijk te vinden is. Zelfs voor iemand die hier enigszins in geschoold is. Zonder wetenschappelijke achtergrond is het lastig, zo niet onmogelijk, onderscheid te maken tussen alle zin en onzin.
Daarom wil ik op dit gedeelte van de site zo veel mogelijk relevante en betrouwbare informatie verzamelen voor ieder die vragen heeft op het gebied van blessures bij sportklimmen. ”Wat voor blessure heb ik?” ”Waar kan ik terecht voor meer informatie?” ”Wat moet ik doen om van mijn blessure te genezen?”
De logische vervolgvraag is natuurlijk: wat maakt mij zo’n expert op dit gebied? Hmm, goede vraag. Het meest eerlijke antwoord is dat ik dat niet ben. Ik ben geen gespecialiseerde (sport)arts of fysiotherapeut. Ik behandel niet dagelijks mensen met (klim)blessures. Maar als bewegingswetenschapper heb ik één ding wel meegekregen: ’wetenschappelijke’ informatie op de juiste waarde kunnen schatten. Ik geloof in Evidence Based Medicine. Geneeskunde gebaseerd op gedegen onderzoek. Waarom is dat zo belangrijk? Omdat dat de enige manier is om met enige zekerheid te kunnen bepalen of een geneesmiddel werkt, of een behandeling zin heeft, wat de bijwerkingen zijn of welke behandeling het beste is.
Ook als het bijvoorbeeld gaat om het bepalen van de beste manier om te revalideren van een blessure is kennis gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek de enige echt waardevolle. In een toekomstig artikel wil ik hier nog wel eens verder over uitweiden. Maar voor nu moet je het doen met het volgende advies: wees kritisch over alle informatie die je tegen komt, ga bij twijfel altijd even langs je huisarts, en geef je lichaam vooral de kans te herstellen! Dat betekend eigenlijk: ga er niet van uit dat een blessure over gaat door er ’doorheen’ te klimmen.
Op het gedeelte van de site met meer info zal ik links en adressen verzamelen waar je terecht kan met medische problemen.

Plaats een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.