Tuesday 23 December 2008

Interview Monkeeclimbing

Door Matthijs Abeelen in Algemeen

Monkeeclothing is het kledingmerk van Marion Hett. Al zo’n 5 jaar maakt zij kleding voor klimmers. Niets bijzonders zou je zeggen, maar Monkeeclothing pakt het net wat anders aan dan de gangbare merken voor (klim)kleding. Reden om een paar vragen aan Marion te stellen.

monkee

Matthijs:
Op jullie website staat van alles over verantwoordelijk ondernemen in verband met milieu en productie. Kun je in het kort uitleggen wat daarmee bedoeld wordt?

Marion:
Verantwoordelijk ondernemen dat houdt in dat we ons daadweerlijk voor een eerlijke en duurzame productie inzetten. Eerlijke & sociale arbeidsomstandigheiden voor arbeiders in de productie fabrieken, gebruik van gecertificeerde organische materialen, en de bescherming van vrij levende apen. Dus veranwoording dragen voor hoe je met je mens en natuur omgaat.

Matthijs:
Wat was de aanleiding om op deze manier te gaan werken?

Marion:
Er is al genoeg mode waarvan je niet weet waar en hoe ze wordt geproduceerd. Te veel misdrijf en uitbuiting op dit gebied. Voor ons was het al snel duidelijk: of eerlijk of niet!

Voor ons was het al snel duidelijk: of eerlijk of niet!

Matthijs:
Wat betekent jullie manier van werken in de praktijk?

Marion:
We zijn onlangs lid geworden van Clean & Unique, een verbond van start-up mode labels. Samen streven we een duurzame productie aan. Hiervoor was de eerste stap om collective member van de Fair Wear Foundation (FWF) te worden. De Fair Wear stelt een gedrags code.

Deze gedragscode moeten wij nu implementeren. Dat houdt in dat we een werkplan op stellen, en dat plan is de spil van de samenwerking tussen ons bedrijf en FWF. Het plan bepaalt ondermeer wanneer en hoe de arbeidssituatie in fabrieken geobserveerd (“gemonitored”) wordt en wat er gebeurt indien de arbeidsnormen niet gerespecteerd worden. Wij stellen een lijst van leveranciers op en informeren hen over de gedragscode over de arbeidsnormen door middel van de Vragenlijst, en zorgen er voor dat de werknemers van die bedrijven geïnformeerd worden over FWF en hun arbeidsrechten. FWF verifieert of bedrijven de Gedragscode naleven. Dit maakt het verhaal van een deelnemer geloofwaardig. Daarnaast doen we jaarlijks verslag van de vorderingen met het implementeren van de gedragscode.

monkee2

Voor onze materialen gaan we switchen naar organisch. De ‘fabrics’ zijn dan GOTS (Global Organic Textile Standard) gecertificeerd. Dat is ‘HET’ certificaat als het om organisch katoen en dergelijke gaat. Het is een internationale werkgroep en verbond van nationaal leidende organisaties. Zoals de IVN (DUITSLAND), Soil Assosiation (ENGLAND), Organic Trade Assosiation (USA), Japan organic cotton ASS (JAPAN).

Dus een hoop werk zoals je kan zien 🙂

Matthijs:
Fair trade en milieuwbewust ondernemen: kost dat niet meer geld? Worden jullie kleren daardoor niet duurder? En denk je dat klimmers bereid zijn een eventuele hogere prijs te betalen?

Marion:
Het kost inderdaad nog steeds meer dan een ‘gewone’ productie ergens in China. Gelukkig vragen Klanten steeds vaker om ‘bewijs’ op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en millieuvriendelijkheid. In vergelijking met andere merken staan we gemiddeld met ons prijsniveau, dus groene kleding is toch wel betaalbaar. Ik denk dat de meeste klimmers best bewust levende mensen zijn die zeker openstaan voor onze inzet. Een goede communicatie is ieder geval nodig om duidelijk uit te leggen wat we doen en waar we achter staan. Dan juist denk ik dat mensen gewild zijn om voor een goed doel ietsje meer te betalen.

Tot slot

Het mag duidelijk zijn dat Marion met Monkee echt probeert op een verantwoordelijke manier haar bedrijf te draaien. Dat is de enige reden dat ik hier reclame maak voor een “commercieel” bedrijf als Monkeeclimbing. We hebben in deze tijd te maken met serieuze wereldwijde klimmaat-, milieu- en cultureel-economische problemen. Om nog maar niet te spreken over de ziekelijke financiele graaicultuur waarin alleen de winstmarges van aandeelhouders en bonussen van CEO’s nog van belang zijn bij het draaien van een bedrijf, zonder oogpunt voor milieu, klimaat of de mens. Als iemand haar steentje bijdraagt aan een andere manier van werken, dan verdient dat veel respect.

En geen zorgen, het volgende artikel gaat weer over klimtraining!

Plaats een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.